6 tips när du väljer elavtal

Är det dags att välja nytt elavtal? Tycker du att det är svårt att ta ställning och jämföra de olika alternativen? Vi har tagit fram en checklista för dig som vill ha lite tips och stöd på vägen.

1. Välj ett elavtal som passar dig

Bestäm dig för om du vill ha ett avtal med ett tryggt fast elpris eller ett rörligt elpris, som följer elbörsen. Vill du binda upp dig på ett fast pris en period, eller riskera toppar och dalar med ett rörligt elpris? Rörligt pris har inte något pristak, men samtidigt ingen bottennivå. Om du är beredd att ta risken att priset snabbt kan stiga, så kan du välja rörligt. Vill du däremot ha bättre kontroll över elkostnaden så är fast pris ett bättre alternativ.

2. Undvik så kallat "Anvisat avtal"

Om du själv inte gör ett aktivt val av elavtal får du automatiskt ett så kallat "Anvisat avtal" hos ditt anvisade elbolag. Det innebär att du inte har bundit upp dig på någon avtalsform och du kan byta avtal eller elbolag när som helst. Denna avtalsform innebär dock att du oftast betalar onödigt mycket för elen, så det är viktigt att göra ett aktivt val av avtal.

Läs mer om Anvisat avtal och hur du byter

3. Jämför inte äpplen och päron – titta på jämförpriset

I bland marknadsförs avtal med "el till inköpspris". Det innebär att det pris du betalar för din el är samma pris som bolaget köper in elen för. Tänk på att det oftast tillkommer avgifter på detta pris; inköpspåslag, kostnad för elcertifikat, månads- eller årsavgifter etcetera. Be alltid om ett jämförpris, där alla kostnader är inkluderade, så att du enkelt kan jämföra olika erbjudanden.

4. Kolla uppsägningstider och bindningstider

Det kan skilja sig mellan olika företags uppsägningstider. Ibland kan det också finnas ett fast datum då du senast måste säga upp ditt avtal, vilket ska kommuniceras utförligt i avtalsvillkoren. Kolla alltid i god tid vad som gäller för just ditt avtal.

5. Du kan välja energikälla för din el

Tänker du på miljön? De flesta bolag idag erbjuder elavtal, där du själv kan välja energikälla, till exempel 100 procent vatten-, vind- eller solkraft. Den energikälla du väljer är inte nödvändigtvis den el du får i eluttagen därhemma, men elbolaget köper in den mängd el som motsvarar din årsförbrukning av din valda energikälla. På så sätt ger du ett extra stöd till förnybar elproduktion.

Läs om våra energikällor

6. Timmätning eller inte?

Har du ett rörligt elavtal finns det möjlighet att teckna elavtal med timmätning istället för månadsmätning, som är det vanliga sättet att mäta. Med timmätning betalar du det pris som gäller timme för timme, istället för ett månadsmedelpris. Då kan du styra din förbrukning till de timmar när elen är som billigast (vanligtvis nattetid) och därmed spara pengar. Det kan till exempel handla om att styra uppvärmningen och tvätt- eller diskmaskinen till timmar när elen vanligtvis är lägre i pris.

Behöver du mer hjälp?

Hos kundservice hittar du svar på många vanliga frågor.

Är du kund hos oss kan du lösa de flesta av dina ärenden på Mina sidor eller i appen Mitt Vattenfall.

Frågetecken

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om elpriser och elavtal.

Jag är kund

På Mina sidor får du snabbt och enkelt kontroll på det mesta som rör ditt elavtal. Du kan till exempel följa din förbrukning, få koll på fakturorna, förnya eller ändra ditt elavtal och se aktuella kunderbjudanden.

Logga in

Jag vill bli kund

Har du elavtal hos någon annan, men vill bli kund hos oss? Här kan du se ditt elpris och teckna elavtal snabbt och enkelt. Som kund får du dessutom personlig energirådgivning.

Se ditt elpris

Jag ska flytta

Ska du flytta till en ny bostad, ta över någon annans elavtal? Har du köpt ett fritidshus eller en övernattningslägenhet? Flytta ditt avtal på 60 sekunder. Vi hjälper dig så att du slipper kontakta nätbolagen.

Beställ elavtal
Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja