Rörligt elpris
Med Rörligt elpris betalar du samma pris för elen hela månaden oavsett när du använder den. Alla dagar och alla timmar under månaden har samma elpris.
Bor du i Stockholm och behöver ett elavtal? Bli kund nu och få nykundsrabatt på både årsavgift och elförbrukning. Gäller när du har en årsförbrukning på över 2000 kWh. Se din rabatt och teckna ett fossilfritt elavtal.
Hitta all information om det genomsnittliga elbörspriset, dagens elpris. Fyll i ditt postnummer och se ditt elområde för aktuellt dagspris på el. Ta del av vår analys av elmarknaden och få tips och råd inför ditt val av elavtal.
Med Rörligt elpris betalar du samma pris för elen hela månaden oavsett när du använder den. Alla dagar och alla timmar under månaden har samma elpris.
Fast elpris innebär att du har ett bundet elpris under hela avtalets längd. Det passar därför bra för dig som vill ha bättre koll på vad elen kommer att kosta dig.
För dig med stor boyta som och har möjlighet att styra din elförbrukning aktivt till tider på dygnet då elpriset är som lägst.
Medelstor villa
Kostnaden för elförbrukningen för en medelstor villa i Stockholm under 2025 varierar beroende på flera faktorer som elpris, avtalsform, antalet personer i hushållet, uppvärmningsform och husets energieffektivitet. En normalstor villa på cirka 175 kvm har en ungefärlig förbrukning på 17 000 kWh per år. Med ett genomsnittligt elpris på 1 kr /kWh blir den årliga elhandelskostnaden för en villa med en årsförbrukning på 17 000 kWh cirka 17 000 kronor per år. Till detta kommer kostnaden för nät och skatt från nätfakturan. Grovt räknat ligger den också på ca 1 kr / kWh
Medelstort radhus
Kostnaden för elförbrukningen för ett medelstort radhus i Stockholm under 2025 varierar beroende på flera faktorer som elpris, avtalsform, antalet personer i hushållet, uppvärmningsform och husets energieffektivitet. Ett normalstort radhus på cirka 100 kvm har en ungefärlig förbrukning på 10 000 kWh per år. Med ett genomsnittligt elpris på 1 kr/kWh blir den årliga elhandelskostnaden för ett radhus med en årsförbrukning på 10 000 kWh cirka 10 000 kronor per år. Till detta kommer kostnaden för nät och skatt från nätfakturan. Grovt räknat ligger den också på ca 1 kr / kWh
Medelstor lägenhet
Kostnaden för elförbrukningen för en medelstor lägenhet i Stockholm under 2025 varierar beroende på flera faktorer som elpris, avtalsform och antalet personer i hushållet.. En normalstor lägenhet på cirka 57 kvm har en ungefärlig förbrukning på 2 200 kWh per år. Med ett elpris på 1 kr/kWh blir den årliga elhandelskostnaden för en lägenhet med en årsförbrukning på 2 200 kWh cirka 2 200 kronor per år. Till detta kommer kostnaden för nät och skatt från nätfakturan. Grovt räknat ligger den också på ca 1 kr / kWh
Priserna baseras på ett avtal med fast elpris i ett år och på ett elpris av 1 kr /kWh. Energiskatten är under 2025 54,9 öre /kWh inklusive moms. Nätavgiften beror på vilket nätbolag du har och består ofta av en fast abonnemangsavgift som beror på hur stor huvudsäkring du har, en rörlig överföringsavgift per kWh du använder och allt oftare en effekttariff som bestäms av hur mycket du förbrukar vid olika tidpunkter.
Genomsnittlig elförbrukning
Den genomsnittliga elförbrukningen per kvadratmeter beror på många olika faktorer så som boendeform, typ av elavtal, uppvärmning och hur välisolerat boendet är. För en villa med direktverkande elvärme är den genomsnittliga elförbrukningen cirka 120 kWh per kvadratmeter per år. För en villa med en effektiv värmepump är den genomsnittliga elförbrukningen cirka 90 kWh per kvadratmeter per år. För hus och lägenheter som inte värms upp med el är den genomsnittliga elförbrukningen vanligtvis mellan 40 och 70 kWh per kvadratmeter per år.
Energiförbrukning för utrustningen i en bostad i Stockholm
1. Kylskåp: Ett äldre kylskåp kan dra cirka 1 kWh per dag, vilket motsvarar ungefär 2 kr per dag. Ett effektivt kylskåp drar ca en tredjedel motsvarande 65 öre per dag
2. Belysning: Om du använder LED-lampor som drar 10 watt och har dem tända i 5 timmar per dag, blir det 0,05 kWh per dag, vilket kostar cirka 10 öre per dag
3. TV: En TV som används 4 timmar per dag och drar 100 watt använder 0,4 kWh per dag, vilket kostar cirka 80 öre per dag
4. Tvättmaskin: En tvättmaskin som drar 1,5 kWh per tvätt kostar cirka 3 kr per tvätt
5. Uppvärmning: Om du använder en elektrisk värmare som drar 2000 watt och har den på i 5 timmar per dag, blir det 10 kWh per dag, vilket kostar cirka 20 kr per dag
OBS. Uträkningen är generell och den kan variera mycket beroende på bostadens storlek, det aktuella elpriset och på hur gammal och hur mycket elutrustning du har i din bostad.
Om du inte tecknar ett elavtal så får du automatiskt ett så kallat anvisat elavtal. Priset på det anvisade avtalet är ofta högre än om du gör ett aktivt val själv. Så vi rekommenderar att du väljer elleverantör själv för att få ett elavtal som passar dig bäst.
Vattenfalls energicoach ger råd om vad som är värt att tänka på när du tecknar elavtal för din lägenhet.
Vilket elavtal passar bäst i villan, vad är normal elförbrukning i ett hus och vilka är smartaste sätten att dra ner på elkostnaderna?
Vad är normal energiförbrukning för villa och lägenhet?