Milt och blåsigt väder har lett till låga elpriser

I flera delar av Sverige var temperaturerna ungefär tio grader högre än under oktober förra året. I kombination med kraftig blåst, välfyllda vattenmagasin och över 100 timmar med negativa elpriser i oktober har det genomsnittliga elpriset hållits nere för fjärde månaden i rad.

Medelspotpriset på Nord Pool i elområde 3 (Södra Mellansverige) blev 22,97 öre/kWh för oktober, att jämföras med i fjol då det var 33,06 öre/kWh.

Den som bor i mellersta och norra Sverige kanske minns att det var väldigt kallt och till och med snöade redan i oktober. Prognoserna visar att mot mitten av november kommer det att bli kallare och efterfrågan på el kommer att öka som följd. Elpriserna är tydligt väderberoende och därmed också oförutsägbara.

Osäkerhet på elmarknaden

Den nordiska kärnkraften kör på 88 procent av installerad kapacitet. Det har blåst mycket vilket gett mycket vindkraft och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, fortsätter att öka. Dock råder det alltjämt stor osäkerhet på den europeiska elmarknaden. Bränslepriserna på olja och kol är stabila med priserna på gas har börjat stiga. Trots oroligheterna har de europeiska elpriserna inte skenat.

De fasta elprisavtalen har börjat stiga något efter förra månadens nedgång. Det är knappt två månader kvar till jul och de fasta elavtalen inkluderar även de kallare vintermånaderna. Att vara aktiv och se över sitt elavtal är något som Vattenfall alltid rekommenderar.

Vår kommentar

– När man står inför valet av elavtal är det lätt att jämföra det rörliga elpriset med ett fast elpris. Har man marginalerna att följa svängningarna är rörligt elavtal bra. Vill man däremot ha en förutsägbarhet och vill veta vad det kommer att kosta varje månad är ett bundet elavtal bättre. Vid en kall och vindfattig vinter ökar sannolikheten för högre elpriser. Om man vill binda sig en kortare period erbjuder Vattenfall en Vintersäkring som sträcker sig till och med den sista mars, försäljningschef för mindre företag i Norden på Vattenfall Försäljning.

Varning för bedrägerier

Just nu cirkulerar bedrägerimejl, sms och samtal där personer [SH(1] påstår sig att ringa från Vattenfall. Var på din vakt. Ge aldrig ut personlig information eller kontouppgifter om du blir uppmanad till detta. För att rapportera misstänkta bluff-sms kan man vidarebefordra meddelandet till 7726. Siffrorna motsvarar SPAM i knappsatsen på telefonen och är globalt etablerat för att rapportera bluff-sms.

Se elpriser

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2017. Vill du se prisläget på den nordiska elbörsen just nu så hittar du den informationen på sidan om timpris på elbörsen.

Kontakta oss

Använder ditt företag mer än 300 000 kWh/år? Kontakta oss via kontaktformulär på sidorna för medelstor (300 – 2000 MWh/år) eller stor förbrukning (över 2 GWh/år), eller ring oss vardagar kl 8–16.00 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 300 000 kWh/år, ring oss vardagar 08:00–16:00 (fredagar 08:30–16:00)
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 300 000 kWh/år, ring våra säljare vardagar 08:00–16:00
Telefon: 020-54 00 00
Kontaktformulär och mer information

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 08:00–16:00
Telefon: 020-54 00 00
Kontaktformulär och mer information

Vanliga frågor och svar

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja