Elmarknaden just nu

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. Här får du bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

Turbulent elår avslutades med lugnare julvecka

December visade stora prisskillnader, både mellan elområden och dygnets timmar. Juldagarna inleddes dock med stabilare elpriser. Elanvändningen i hemmen ökar medan många industrier tar ledigt, vilket bidrar till ett lägre elbehov i landet. I kombination med gott om vind- och vattenkraft påverkar detta elpriserna nedåt.

2024 blev ett elår som präglades av stora svängningar i elpriset, med nyheter och begrepp som ankkurva, minuspriser, flödesbaserat och nu senast Dunkelflaute, som används framförallt på den tyska marknaden när det är sol- och vindfattigt.

Efter förra vintern låg elpriserna kvar på högre nivåer men sjönk i slutet av april till runt 50 öre/kWh och lägre. Vid flera tillfällen var elpriserna under noll öre/kWh, vilket resulterade i fler timmar med negativa elpriser än rekordåret 2023. Efter en mild höst slog kylan till i november, vilket ökade konsumtionen och ledde till högre elpriser.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.  
Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning Norden.  

2024 som en berg- och dalbana för elpriset

– 2024 kan på många sätt beskrivas som en berg- och dalbana för elpriset. Vi har fått uppleva timpriser på över åtta kronor ner till minus 0,69 öre per kilowattimme. I Tyskland noterades det högsta elpriset på 18 år, nästan tolv kronor/kWh. De extrema väderomslagen som präglat året är en stor del av förklaringen. Nu ser vi fallande temperaturer men fortfarande tre grader varmare än normalt för årstiden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Från november och framåt har det varit en markant skillnad i elpriser mellan norra och södra Sverige. I elområdena SE1 och SE2 (Norra Sverige) har priserna varit låga med anledning av riklig tillgång på vind- och vattenkraft, medan SE3 och SE4 (Södra Sverige) har haft högre priser eftersom kraftproduktionen har varit lägre. Elpriserna i norra Sverige förväntas ligga på 15–20 öre/kWh i jul och i södra Sverige kring 80–95 öre/kWh. 

Vår kommentar

– Priserna är idag väldigt volatila och det är stora skillnader mellan dalar och toppar. Men man ska inte skrämmas alltför mycket av att elpriset stiger. Har du ett fast eller månadsrörligt elpris så påverkas du inte lika mycket eftersom elpriset antingen är förutbestämt, eller så betalar du ett medelpris för hela månaden. Om du däremot har timpris är det viktigt att följa dygnets utveckling och försöka använda elen när den är som billigast, säger Jonas Stenbeck.

Ordförklaringar

Minuspris/negativt elpris:

Uppstår när förhållandena för väderberoende elproduktion, såsom sol och vind, är extra gynnsamma och det blir ett överskott på elen.

Läs mer om minuspriser

Flödesbaserad kapacitetsberäkning:

En beräkningsmetod som används för att optimera elöverföringen i elnätet. Syftet är att bättre utnyttja kapaciteten i elnätet och möjliggöra överföring av mer el mellan olika elområden på ett säkert sätt. Flödesbaserad kapacitetsberäkning infördes i Sverige den 29 oktober 2024 av Svenska kraftnät.

Tidigare har en ekonomisk marknadsmodell använts, där elen går dit elpriset är som högst. Med den nya flödesbaserade metoden styrs elöverföringen i stället av den fysiska kapaciteten i nätet.

Läs mer om flödesbaserad kapacitetsberäkning

Ankkurva:

Ankkurvan beskriver hur solenergiproduktionens variationer påverkar elpriserna under dagen. På morgonen och kvällen är elpriserna höga på grund av hög efterfrågan och låg solenergiproduktion. Mitt på dagen, när solenergiproduktionen är som högst, sjunker elpriserna kraftigt. Denna variation skapar en kurva som liknar en anka i profil, med låga priser mitt på dagen och höga priser på morgonen och kvällen.

Dunkelflaute:

Ett tyskt begrepp inom sektorn för förnybar energi för att beskriva en tidsperiod under vilken i princip ingen energi kan genereras med hjälp av vind- och solkraft. På svenska översätts det till "mörk stiltje" och beskriver när det är vindstilla och molntäcke samtidigt, vilket leder till en brist på både sol- och vindkraft.

Fler faktorer som kan påverka elpriset
Vindkraften

Vid blåsiga dagar tillför vindkraften el till energisystemet, men vid vindstilla dagar måste motsvarande mängd el tas från andra energikällor. Det gör att vindkraften har stor betydelse för de rörliga priserna. Utbyggnad av vindkraften är också en viktig orsak till att kontrakt längre fram i tiden ligger lägre i pris.

Vattenkraften

Tillgången på vatten varierar i årliga cykler. Under vintrarna används vattnet som fyllts på i magasinen under höstarna. Vårfloden kan variera i tid och omfattning år från år beroende på nederbörd och temperaturer. Fyllnadsgraden i de svenska vattenmagasinen kan därför variera och påverka de rörliga elpriserna.

Kärnkraften

Den nordiska kärnkraften levererar en relativt hög andel av den elkraft som används. Varje år genomförs en revision, då kärnkraftsreaktorerna ses över och fylls på med nytt bränsle. Det görs normalt under sommaren och hösten. Beroende på vad som behöver åtgärdas kan perioden bli mer eller mindre lång. Detta kan påverka de rörliga elpriserna.

Solkraften

Solen har potential att täcka hela världens energiförbrukning tusen gånger om. Elproduktionen från solen har exploderat de senaste åren, allt från små privata installationer till storskaliga solcellsparker. Solen är en energikälla som ger energi året runt, även om den ger mest på sommaren.

Import/export

När produktionen av vattenkraft, kärnkraft och vindkraft i Sverige inte räcker till för vår energianvändning, importerar vi i Sverige el. Importen bidrar till att hålla elpriserna på en jämnare nivå. När det är brist på el i Sverige, till exempel vid ett år med lite nederbörd, stiger elpriset. Då bidrar elimporten till att hålla nere prisökningen. När det finns utländsk efterfrågan av el och det svenska elpriset är lägre än det är på kontinenten, exporterar Sverige istället el, vilket driver elpriset uppåt.

Fossila energikällor

Priset på el från kontinenten styrs till stor del av priserna på fossila bränslen, främst kol. Kolpriserna påverkar framför allt priset de längre elavtalen.

Kontakta oss

Mindre verksamheter

Har din verksamhet förbrukning under 300 000 kWh/år. Ring oss vardagar 08.00–16.00 (fredagar 08.30–16.00).
Telefon: 020-82 10 00

Kllegor som står framför en dator och samtalar

Historik elpriser

Här ser du historik över Vattenfalls rörliga pris de senaste åren för respektive elområde.

Man som sitter framför en dator i ett kontorslandskap

Timpris på elbörsen

Se hur timpriset på den nordiska elbörsen, Nord Pool Spot, ser ut just nu och i morgon.

Tre kollegor i ett öppet kontorslandskap

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågor och svar kring elavtal och elpriser.

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja