Elmarknaden just nu

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. Här får du bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

Fossilfri elkraft och milt väder ger låga elpriser

Välfyllda vattenmagasin, gott om vindkraft och milt väder för årstiden har präglat den första månaden på året. Detta märks på elpriserna i hela landet där elområde 3 har det lägsta elpriset sedan 2022 och i norr sedan 2020.

Månadsmedelpriset för januari blev 63,44 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige), vilket är det lägsta samma tid sedan 2022. Samma mönster kan även ses i norra Sverige där elpriserna ligger på 23,75 och 24,31 öre/kWh vilket tangerar elpriserna från “våtåret” 2020.

– Januari är för många en tuff månad med många utgifter så lägre elpriser just nu är välkommet. Vill ändå uppmärksamma att det är mildare än vanligt men att kylan kan komma tillbaka. Ett tips är att se om man kan sänka inomhustemperaturen med bara en grad, eftersom uppvärmning står för en stor del av energianvändningen, säger Jonas Stenbeck.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.  
Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning Norden.  

Välfyllda vattenmagasin

Den nordiska kärnkraften ligger på 89 procent av installerad kapacitet. Forsmark 3, som ännu inte är tillbaka från sin årliga revision, har haft ett ventilfel men beräknas vara i full produktion den 4 februari (enligt UMM, Urgent Market Messages, den 30/1).

De nordiska vattenmagasinen är välfyllda med anledning av höga tillrinningar i höstas, milt väder och låg förbrukning och mycket vind som gjort att behovet av vattenkraft varit lägre än normalt under vintern. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, är betydligt över det normala. Just nu har vindkraften normal produktion

Vår kommentar

 Priserna är fortsatt väldigt volatila och kan svänga snabbt mellan dygnets alla timmar. Flera faktorer påverkar elpriset men ett fastprisavtal ger en förutsägbarhet om man vill ha kontroll på sin elkostnad. Om du däremot har timpris är det viktigt att följa dygnets utveckling och försöka använda elen när den är som billigast, säger Jonas Stenbeck.

Om drygt en månad skickas deklarationen ut till alla hushåll och mindre företag som har en vindsnurra eller solceller på taket och levererar överskottselen till elnätet.

– Det kan vara bra att förbereda sig inför årets deklaration. För att få skattereduktion behöver du veta hur mycket el du har sålt och hur mycket pengar du har tjänat på den försäljningen, säger Jonas Stenbeck.

Fler faktorer som kan påverka elpriset
Vindkraften

Vid blåsiga dagar tillför vindkraften el till energisystemet, men vid vindstilla dagar måste motsvarande mängd el tas från andra energikällor. Det gör att vindkraften har stor betydelse för de rörliga priserna. Utbyggnad av vindkraften är också en viktig orsak till att kontrakt längre fram i tiden ligger lägre i pris.

Vattenkraften

Tillgången på vatten varierar i årliga cykler. Under vintrarna används vattnet som fyllts på i magasinen under höstarna. Vårfloden kan variera i tid och omfattning år från år beroende på nederbörd och temperaturer. Fyllnadsgraden i de svenska vattenmagasinen kan därför variera och påverka de rörliga elpriserna.

Kärnkraften

Den nordiska kärnkraften levererar en relativt hög andel av den elkraft som används. Varje år genomförs en revision, då kärnkraftsreaktorerna ses över och fylls på med nytt bränsle. Det görs normalt under sommaren och hösten. Beroende på vad som behöver åtgärdas kan perioden bli mer eller mindre lång. Detta kan påverka de rörliga elpriserna.

Solkraften

Solen har potential att täcka hela världens energiförbrukning tusen gånger om. Elproduktionen från solen har exploderat de senaste åren, allt från små privata installationer till storskaliga solcellsparker. Solen är en energikälla som ger energi året runt, även om den ger mest på sommaren.

Import/export

När produktionen av vattenkraft, kärnkraft och vindkraft i Sverige inte räcker till för vår energianvändning, importerar vi i Sverige el. Importen bidrar till att hålla elpriserna på en jämnare nivå. När det är brist på el i Sverige, till exempel vid ett år med lite nederbörd, stiger elpriset. Då bidrar elimporten till att hålla nere prisökningen. När det finns utländsk efterfrågan av el och det svenska elpriset är lägre än det är på kontinenten, exporterar Sverige istället el, vilket driver elpriset uppåt.

Fossila energikällor

Priset på el från kontinenten styrs till stor del av priserna på fossila bränslen, främst kol. Kolpriserna påverkar framför allt priset de längre elavtalen.

Kontakta oss

Mindre verksamheter

Har din verksamhet förbrukning under 300 000 kWh/år. Ring oss vardagar 08.00–16.00 (fredagar 08.30–16.00).
Telefon: 020-82 10 00

Kllegor som står framför en dator och samtalar

Historik elpriser

Här ser du historik över Vattenfalls rörliga pris de senaste åren för respektive elområde.

Man som sitter framför en dator i ett kontorslandskap

Timpris på elbörsen

Se hur timpriset på den nordiska elbörsen, Nord Pool Spot, ser ut just nu och i morgon.

Tre kollegor i ett öppet kontorslandskap

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågor och svar kring elavtal och elpriser.

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja