Vanliga frågor och svar
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om att sälja överskottsel som företag.
Vad krävs för att jag ska kunna sälja företagets överskottsel till Vattenfall?
För att kunna sälja företagets överskottsel till Vattenfall måste ditt företag vara eller bli elhandelskund hos Vattenfall. Vi köper bara förnybar el.
Mikroproduktion
Hos ett nätbolag har ni ett inmatningsabonnemang för en elanläggning som har en huvudsäkring på högst 63 A och din produktionsanläggning har en effekt på maximalt 43,5 kWp. Uttag och inmatning av el görs via samma huvudsäkring och elmätare.
Småskalig elproduktion
Om ni har en större produktionsanläggning där ni kontinuerligt producerar ett stort överskott, kan vi se över andra möjligheter för ert företag att sälja er överskottsel. Effekten får vara maximalt 500 kW.
Behöver du ha Vattenfall som nätbolag?
Nej, det spelar ingen roll vilket nätbolag du har. Vi kan köpa överskottselen oavsett vilket nätområde som du tillhör.
Vad kostar det att registrera sig för försäljning?
Du betalar ingenting för att registrera dig för försäljning av överskottsel om du har inmatningsabonnemang med ett nätbolag. Det tillkommer inte heller någon fast årsavgift.
Hur tecknar jag avtal om att sälja överskottselen?
Det räcker med ett enda telefonsamtal om du uppfyller kraven för att få sälja överskottsel från mikroproduktion eller småskalig elproduktion. Ring vår Kundservice på telefonnummer 020 - 27 20 00 så hjälper vi dig att teckna rätt avtal och hantera allt som krävs för registreringen. Efter samtalet får du sedan bekräftelsebrev och avtalsvillkor per post.
Hur lång tid tar det innan jag kan börja sälja min el?
Det beror på hur lång tid det tar för ditt elnätbolag att ge dig klartecken att slå på din anläggning. Nu när efterfrågan på solceller är hög så kan nätbolagens ledtider vara långa.
Vilka uppgifter behöver jag lämna?
Du behöver uppge anläggnings-ID för den egna produktionsanläggningen. Anläggnings-ID står på fakturorna från ditt elnätsbolag. Tänk på att du även behöver veta huvudsäkring och installationseffekt för att vi ska kunna erbjuda rätt avtal.
Hur mycket får jag betalt för min överskottsel?
Hur mycket du får betalt för din överskottsel beror på effekten på din anläggning och huvudsäkring.
Mikroproduktionsavtal
Vi erbjuder ett så kallat mikroproduktionsavtal till dig som:
- Har en huvudsäkring på högst 63 A
- Har en anläggning med inmatningseffekten på max 43,5 kWp
Med ett mikroproduktionsavtal får du ersättning motsvarande den nordiska elbörsen Nord Pools timspotpris utan något avdrag.
Avtalsvillkor för mikroproduktion
Småskaligt elproduktionsavtal
Du som har en solcellsanläggning med en inmatningseffekt på max 500 kWp erbjuder vi en ersättning som motsvarar nordiska elbörsen Nord Pools timspotpris minus 4 öre i avdrag.
Avtalsvillkor för Småskalig elproduktion
Dessutom kan du begära skattereduktion med 60 öre per kWh såld el. För att ha rätt till skattereduktionen måste du anmäla till ditt elnätsföretag att du framställer förnybar el och därefter begära skattereduktionen i din inkomstdeklaration.
Hur kommer det sig att ni kan erbjuda en mycket högre ersättning för min överskottsel än vad ni kan sälja elen för?
Vi tycker att mikroproduktion är viktigt och vi vill att det ska löna sig ännu mer för den som säljer sin överskottsel till oss.
Kan jag få elcertifikat?
Ja. Du som har en solcellsanläggning producerar din egen el från en förnybar energikälla, vilket innebär att du ansöka om elcertifikat hos Energimyndigheten.
I dagsläget har vi på Vattenfall inte möjlighet att köpa dina elcertifikat.
Vilka regler gäller för skatt och moms?
En person som säljer varor och tjänster, till exempel solkraft, för högst 30 000 kronor per år behöver inte vara momsregistrerad. Från och med 1 juli 2022 ändras gränsen till 80 000 kr.
Om du är momsregistrerad idag och vill ta del av undantaget från momsplikten måste du skicka in en ansökan till Skatteverket om avregistrering av moms. När du har fått beslutet från Skatteverket om att du inte längre är momsregistrerad, är det viktigt att du snarast meddelar oss det så att vi vet när vi ska sluta betala ut moms till dig.
Om beloppet du säljer för understiger 40 000 kronor på ett år behöver du vanligen inte heller betala inkomstskatt på intäkten.
Du behöver inte betala någon energiskatt för din överskottsel. Som mikro- eller småskalig elproducent behöver du inte heller betala någon energiskatt för den egenproducerade el du själv förbrukar. Du kommer fortsatt att betala energiskatt på den el som ditt nätbolag överför till dig.
Om du däremot förfogar över en sammanlagd installerad effekt om mer än 500 kW* (solceller) framställer du skattepliktig el och ska vara registrerad som skattskyldig för elkraft. Du ansvar själv för att göra denna registrering.
Att vara skattskyldig innebär att du själv ska betala och administrera energiskatten till skatteverket på all el du förbrukar, det vill säga både det du själv producerar och förbrukar direkt och det som överförts till dig.
Från den 1 januari 2018 ansvarar nätbolagen för energiskatten. Om du är registrerad som skattskyldig behöver nätbolaget få en kopia på det beslut du fått från Skatteverket om att du är registrerad som skattskyldig för energiskatt på elkraft.
* För generatoreffekt gäller 100 kW och för vind och vågor gäller 250 kW