Börja med att få koll på vad som använder el och när. I vår checklista kan du se vilka åtgärder som passar er för att öka verksamhetens energieffektivitet.
Checklista – öka effektiviteten i industriverksamheten
- Få koll på fakta
Ta en extra titt på din elanvändning via Mina sidor för att få en överblick över hur mycket el som änvänds och när den används. Oavsett vilket elavtal du har ska det går att få 15-minuters upplösta mätdata från sitt nätbolag under 2025. Datan kan göra det möjligt för er att upptäcka om verksamheten drar el den inte borde. Det är också viktigt att undersöka vilka andra former av energi du köper in, till exempel fordonsbränslen eller fjärrvärme, även om den informationen inte är lika lättillgänglig.
- Se över säkringen
Undersök hur mycket el verksamheten drar som mest. Behöver allt göras samtidigt? Eller går det att minska säkringsstorleken eller ändra effektabonnemanget och sänka kostnaden genom att bara kontakta nätbolaget. Om utrustningen byts kan det vara värt att kolla igen, då nya maskiner ofta har lägre start- och driftström.
- Overksamhet är effektiviserarens vän
Genom att undersöka vad som drar el när verksamheten inte är igång; på nätter, helger eller under semestern, hittar du många energitjuvar. Vad brummar eller pyser, vad är onödigt varmt eller kallt och vad lyser eller blinkar? Det är inte självklart att allt bör stängas av, men ställ dig åtminstone frågan om det behöver vara på och varför.
- Låt inte snålheten bedra visheten
Underhåll maskiner och verktyg ordentligt så håller de längre och drar mindre, men se till att byta ut dem i tid. Och när ni skaffar nytt; tänk på både inköps- och driftskostnader. För en maskin som används mycket kan ofta driftskostnaden vara många gånger högre än inköpskostnaden. Kvalitet och energieffektivitet lönar sig nästan alltid i längden.
- Följ lokalen eller bygg om
Var noggrann när du väljer lokal för verksamheten. Att få den inre logistiken att fungera är grundläggande för verksamhetens flöde och trivsel. Lokalens energi- och vattenförsörjning går att justera i efterhand, men det är ofta dyrt och komplicerat. Å andra sidan kan det bli dyrt och dåligt att verka i lokaler där ventilation, aerotemprar, strömuttag och kranar sitter fel.
- Se över ventilationen
Tänk också på vad som genererar värme eller mår bra av kyla. Med ventilation eller värmepump kan du flytta värme från där du har för mycket till dit det saknas. Exempelvis bör kompressorrummet inte vara placerat på den soliga sidan av huset eller i närheten av friskluftsintaget.
- Håll koll på läckor
Kontrollera tryck och läckor i tryckluftssystem. Täta ventiler och skarvar, men kontrollera även rören. Minskat läckage kan minska energianvändningen med mer än 20 procent per år för tryckluftssystemet.