Vad kan vi hjälpa dig med?
Kontakta oss för mer information eller för att boka in en första kostnadsfri konsultation.
Äldre elanläggningar som inte uppfyller dagens säkerhetskrav eller tekniska standarder, kan innebära stora risker för både produktionen och personalens säkerhet. Att proaktivt identifiera och åtgärda dessa risker är avgörande för att undvika allvarliga konsekvenser.
– Många företag äger elanläggningar som lever på övertid, detta ökar risken för haveri vilket kan ha stor påverkan på verksamheten med produktionsbortfall och leveransproblem som följd, säger David Jigmo-Linde, affärsutvecklare på Vattenfall. Med tjänsten Power-as-a-Service hjälper Vattenfall företag att minimera dessa risker och säkerställa trygga och effektiva högspänningsanläggningar.
Elanläggningar för högspänning förbises ofta hos många industriföretag, trots att de utgör en kritisk del av verksamhetens infrastruktur. Generellt har ställverk en livslängd på 30–40 år, medan transformatorer kan hålla i 40–50 år, men reläskydd och kontrollsystem behöver bytas ut betydligt oftare.
- Många gamla anläggningar lever inte upp till dagens krav på personsäkerhet. Många företag jag är besöker har gamla elanläggningar från tidigt 70-tal som borde bytts ut för länge sedan. Man får inte glömma att man som elanläggningsinnehavare har ett strikt juridiskt ansvar att se till att man har en säker elanläggning. Att inte har hundra procent koll på dessa frågor innebär en stor risk, säger David Jigmo-Linde.
Ladda ner vår guide: Driftsäkra din elanläggning
Äldre anläggningar kan ha problem med läckande transformatorer, brytare som kärvar eller reläskydd som är ur funktion. När dessa system inte fungerar som de ska, kan små fel utvecklas till stora driftstopp. Med tiden försämras komponenter så som isolationsmaterial i transformatorer.
- När isolationen försämras ökar risken för överslag och fel. Reservdelar till äldre utrustning kan dessutom vara svåra att få tag på, vilket kan leda till långa avbrottstider, förklarar David Jigmo-Linde.
Konsekvenserna av ett haveri är ofta omfattande och kan i värsta fall orsaka skada för personal och utrustning, och kan dessutom leda till driftstopp. Det kan innebär stora kostnader för verksamheten som kunnat undvikas vid rätt hantering. För att säkerställa driftsäkerheten bör man en plan för reinvesteringar där men ersätter komponenter löpande vars tekniska livslängd passerat, har upprättade drift- och underhållsrutiner där kontroller utförs regelbundet, att det finns en haveriplan och att man säkerställer att tillgång finns till reservdelar. Även om alla risker inte går att eliminera är förberedelse och kunskap det bästa sättet att minimera påverkan på verksamheten.
Att hantera gamla elanläggningar är tidskrävande och komplext. Med Vattenfalls tjänst Power-as-a-Service tar Vattenfall över helhetsansvaret för anläggningen ur ett ekonomiskt, funktionellt och elsäkerhetsmässigt perspektiv.
– Vi har över 100 års erfarenhet av att äga och driva elanläggningar. Genom att överlåta ansvaret till oss kan företag säkerställa driftsäkerhet och elsäkerhet – samtidigt som de slipper juridiska och tekniska bekymmer, säger David Jigmo-Linde.
Genom att modernisera gamla elanläggningar och arbeta förebyggande kan du minska risken för haveri, skydda personalen och optimera din verksamhets kontinuitet. Vid behov av en helhetslösning, kan Vattenfalls Power-as-a-Service ge den trygghet och kompetens som krävs.
– Man får inte glömma att man som ägare av en elanläggning har ett långtgående juridiskt ansvar, det är ett strikt ansvar som innebär att elanläggningsinnehavaren ansvarar för att elanläggningen är säker och inte orsakar personskador eller sakskador. Vill man ha hjälp med detta är Power-as-a-Service en fördelaktig lösning.
David Jigmo-Linde, affärsutvecklare på Vattenfall.
Kontakta oss för mer information eller för att boka in en första kostnadsfri konsultation.
I vårt nyhetsbrev samlar vi de senaste nyheterna inom om högspänning, batterilager och elektrifierade transporter.