Håll dig uppdaterad
Läs mer om våra webbinarium och nyheter inom högspänning, laddinfrastruktur, batterier och reservkraft.
Svensk Glasåtervinning har en lång historia inom högkvalitativ glasåtervinning. De återvinner omkring 90 procent av alla glasförpackningar i Sverige i en energikrävande process som ställer krav på en välfungerade elanläggning. För att möta det växande behovet av en driftsäker elanläggning, inleddes ett samarbete med Vattenfall och funktionslösningen Färdig Elanläggning. Detta samarbete syftar inte bara till att säkra högspänningskompetens, utan även att stötta kärnverksamheten genom en väl förvaltad elanläggning.
Svensk Glasåtervinning är Sveriges ledande administratör av insamling, sortering och återvinning av glasförpackningar, och på anläggningen i Hammar återvinns idag 90 procent av alla glasförpackningar i Sverige. Förädlingsprocessen har ett stort energibehov och ställer krav på en driftsäker elanläggning. Efter en period av upprepade elavbrott uppstod ett behov att ta proaktiva åtgärder för att minimera riskerna för att det ska hända igen och därför inleddes samarbetet med Vattenfall. Historiskt har det dessutom varit utmanande för Svensk Glasåtervinning att upprätthålla rätt kompetens internt att ansvara för högspänningsanläggningen. Avsaknad av högspänningskompetens innebär stora risker för personal och verksamhet, och behovet av experthjälp inom elanläggningar motiverade ytterligare beslutet att överlåta ansvaret till Vattenfall. Genom Vattenfalls tjänst Färdig Elanläggning får Svensk Glasåtervinning en expertkompetens inom högspänning och en samarbetspartner som tar ett övergripande ansvar för långsiktig förvaltning och underhåll av högspänningsanläggningen, så att de själva kan fokusera på sin kärnverksamhet.
VD Magnus Andersson från Svensk Glasåtervinning betonar:
- Vår kärnkompetens ligger inte inom ställverk och högspänning. Vi vill fokusera på det vi gör bäst och slippa oroa oss över elanläggningen. Eftersom allt vi gör påverkas om elanläggningen slutar fungera, är det essentiellt med Vattenfalls regelbundna underhåll, vilket förhindrar elavbrott och skapar trygghet inom vår verksamhet.
Vid starten av samarbetet ersattes hela elanläggningen av Vattenfall, så som ställverk och transformatorer eftersom den gamla elanläggningen var gammal och bristfällig. Vattenfall drev projektet och bidrog med sin högspänningskompetens såväl som långsiktig planering. I samband med den initiala planeringen av uppdateringen skapades utrymme för att öka kapaciteten i elanläggningen och trots att Svensk Glasåtervinning har expanderat verksamheten sedan uppdateringen av elanläggningen har inga ytterligare uppdateringar varit nödvändiga.
Färdig Elanläggning innebär att helhetsansvaret för ägande och förvaltning av elanläggningen ligger hos Vattenfall, och att allt från drift och säkerhet till underhåll sköts av deras experter. Vattenfall planerar och föreslår förbättringar i samråd med Svensk Glasåtervinning för att möjliggöra utrustningens hållbarhet på sikt, och arbetar för att förbättringar och underhåll ska ha minimal påverkan på verksamheten.
- Vårt samarbete med Vattenfall fungerar utmärkt. Vi har regelbundna avstämningar för att planera underhåll och diskutera förbättringar, vilket säkerställer kvalitet och ökar driftsäkerheten. Vattenfalls arbete är även planerat för att inte störa vår verksamhet. Vi har en personlig kontakt att vända oss till vid behov, och all information från Vattenfall når oss i god tid. Det är en trygghet att veta att någon har helhetsöverblick, menar Anna-Karin Larsson, Teknisk chef på Svensk Glasåtervinning.
Vattenfalls expertis och det övergripande ansvar för långsiktig driftsäkerhet av högspänningsanläggningen möjliggör att Svensk Glasåtervinning kan koncentrera sig på sin kärnverksamhet och överlåta kompetensen till experterna på Vattenfall.
På Svensk Glasåtervinning återvinns över 90 procent av alla glasförpackningar i Sverige. Vi ser vår verksamhet som ett sätt att ta hand om vår miljö och bidra till ett hållbart samhälle. På vår anläggning i Hammar vid norra Vättern tar vi emot cirka 30–35 lastbilar varje vardag, med sammanlagt 900 ton glasförpackningar, som vi sedan förädlar till ny råvara. 60 % av allt inlämnat glas går tillbaka till glasbruk, 30 % av det återvunna glaset används vid tillverkning av glasull, vilket används för värmeisolering och är genom sin låga vikt och brandskyddande förmåga ett flitigt använt material i byggnationer. 10% går till skumglas vilket används som grundförstärkning vid byggnation av vägar och hus. Produkterna säljs främst till de skandinaviska länderna men även till länder i övriga Europa.
Svensk Glasåtervinning kommer 2024 vara en fokuserad processindustri med inriktning på återvinningsprocessen och försäljning av återvunnen råvara då kommunerna tar över insamlingsansvaret och det införs krav att samla in via fastighetsnära insamling.
Svensk Glasåtervinning arbetar för att vara mer än bara bäst i världen på glasåtervinning och ledande i arbetet för en hållbar planet.
Läs mer om våra webbinarium och nyheter inom högspänning, laddinfrastruktur, batterier och reservkraft.
Kontakta oss för mer information eller för att boka in en första kostnadsfri konsultation.
I vårt nyhetsbrev samlar vi de senaste nyheterna inom om högspänning, batterilager och elektrifierade transporter.