Håll dig uppdaterad
Läs mer om våra webbinarium och nyheter inom högspänning, laddinfrastruktur, batterier och reservkraft.
Uppsala har länge stått inför en växande utmaning med kapacitetsbrist i elnätet i kommunen. För att åtgärda problematiken gick elnätsleverantören Vattenfall Eldistribution AB under 2020 samman med Vattenfall Elanläggningar AB i ett lyckat forskningsprojekt för att driftsätta den dittills största batteriparken i Sverige. Tack vare det samarbetet har Uppsala Kommun idag tillgång till en innovativ lösning för att hantera kapacitetsbristen och säkra en driftsäker elinfrastruktur för stadens framtida tillväxt.
Uppsala, en region med snabb befolkningsökning och ökad efterfrågan på elektricitet, står inför en stor utmaning. Den ökande efterfrågan på elektricitet från bostadsbranschen och industri har pressat elnätets kapacitet till dess gränser. För att effektivisera elanvändningen har Vattenfall Eldistribution AB tillsammans med Vattenfall Elanläggningar AB och Vattenfalls R&D-funktion gått samman i ett innovativt forskningsprojekt där batterilagret var en av de första i sin storlek att implementeras i Sverige.
Genom tjänsten Power-as-a-Service säkerställer Vattenfall Elanläggningar AB en flexibel och kundanpassad lösning där ett batterilager designats och driftsatts. Tjänsten innebär att Vattenfall Elanläggningar AB tar fullt ägarskap för investeringen samt att kompetent personal underhåller batterilagret över tid. Batterilagret fungerar som en omfattande energireserv för elnätet. Genom att laddas upp under perioder med låg elförbrukning och avlasta elnätet under tider med hög efterfrågan stabiliserar batterilagret eltillgången över tid.
”Det unika med det här forskningsprojektet är att vi vill visa hur man kan möta ett ökat effektbehov i samhället med en batterianläggning i väntan på nätförstärkningar, men också klargöra den stora fördelen med att integrera batterianläggningar som en tjänst i ett distributionsnät” säger Arne Berlin, projektansvarig vid Vattenfall Eldistribution AB.
Batterilagret täcker en yta motsvarande en halv fotbollsplan och har en maxkapacitet på fem megawatt med en energimängd på cirka 20 megawattimmar. Batterierna i containrarna är bilbatterier och motsvarar ungefär 450 elbilar. I jämförelse motsvarar kapaciteten nyanslutning av cirka 1700 nya villor i Uppsala. Uppsala var en av de första kommunerna i Sverige med en sådan anläggning, och projektet visar på den stora fördelen med att integrera batterilager som en tjänst i ett distributionsnät.
"Om Uppsala ska kunna fortsätta utvecklas med fler jobb, kollektivtrafik och bostäder behövs innovationer som det här. Vårt elnät behöver avlastning och det här är en viktig lösning”, berättar Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.
Forskningsprojektet har skapat många lärdomar kring hur batterilager kan användas för att möta kapacitetsutmaningen, kapa effekttoppar och hur batterier kan användas på frekvensmarknaden. Vattenfall, med sin tekniska expertis inom högspänning och driftsäkerhet, är en värdefull partner för där våra kunder vill utforska innovationsprojekt med nya tekniker.
Vattenfall Eldistribution AB ska tillhandahålla säkra och effektiva elleveranser som bidrar till en långsiktig samhällsutveckling och möjliggöra energiomställningen för en fossilfri framtid. Vattenfall Eldistribution är beställare av forskningsprojektet.
Vattenfall Elanläggningar AB, en del av affärsenheten Vattenfall Network Solutions, bygger, äger och driftar batterilagret. Genom tjänsten Power-as-a-Service levererar Vattenfall Elanläggningar batterilager som en tjänst till Vattenfall Eldistribution AB.
Läs om projektet även på Vattenfall Eldistribution ABs webbsida.
Läs mer om våra webbinarium och nyheter inom högspänning, laddinfrastruktur, batterier och reservkraft.
Kontakta oss för mer information eller för att boka in en första kostnadsfri konsultation.
I vårt nyhetsbrev samlar vi de senaste nyheterna inom om högspänning, batterilager och elektrifierade transporter.