Ofta finns det många enkla åtgärder som kan spara en hel del el.
Genom att utnyttja värme och kyla på rätt sätt och ställa in dina apparater smart kan du sänka bostadsrättsföreningens eller fastighetens energikostnader. På sikt kan det gå att tjäna pengar på att bidra till att stabilisera elnätet.
I vår checklista kan du se vilka åtgärder du kan genomföra i din byggnad för att sänka kostnaderna.
Checklista – sänk energikostnader i brf:er och flerbostadshus
- Byt utrustning i tvättstugan som är mer än 10 år gammal
Ett byte kan halvera driftskostnaden. Med nya tvätt- och torkmaskiner finns också möjligheten att göra en nedsäkring av elabonnemanget, eftersom de nya maskinerna ofta drar lägre start och driftstömmar. Ju lägre säkring, desto lägre elnätskostnad.
- Välj lagom stora maskiner
Eftersom att stora tvättmaskiner ofta går halvfulla kan det vara smart att välja mindre maskiner eller maskiner som automatiskt anpassar vattenmängd efter mängden tvätt.
- Välj maskiner med anslutningar för både kall- och varmvatten
Genom att ansluta tvättmaskinen till både kall- och varmvatten slipper maskinen värma med direktverkande el och slösar inte heller varmt vatten till sköljningen.
- Minska torkkostnaden
Med tvättmaskiner som centrifugerar minst 1 200 varv per minut får ni bort mer vatten mekaniskt och slipper den långsammare och mindre energieffektiva avdunstningen. Kombinera med torkställning för det billigaste sättet att torka tvätten på. Står den inomhus bör ni hålla koll på luftfuktigheten. I torkrummet kan ni kombinera avfuktningsaggregat med timer och fuktgivare istället för att torka med värmetork. Torkskåp med avfuktare drar mindre än torkskåp med värmefläkt. Torkskåp drar mer än en torktumlare, särskilt om tumlaren har en värmepump.
- Använd motorvärmaren smart
Om det finns motorvärmare, se till att den bara används när det verkligen behövs. Installera timer, temperatursystem eller mobilsystem som gör att motorvärmaren bara går en viss tid på dygnet, vid en viss temperatur eller när du slår på den från mobilen.
- Se över belysningen i hissar, trappor och andra gemensamma utrymmen
Använd LED- eller lågenergi lampor och rörelsedetektorer, så att de släcks när utrymmena inte används.
- Välj energieffektiva apparater
Ska ni köpa nytt eller byta ut? Titta på energimärkningen och köp energieffektiva apparater. Driftkostnaderna står ofta för upp till 80 procent av en apparats totala kostnad från inköp till återvinning. Titta därför mer på driftspriset än på inköpspriset. Det finns ofta mycket pengar och energi att spara på att energieffektivisera värme, ventilation och isolering.
- Tänk på all el
Elförbrukning som inte tydligt syns, hörs eller känns är svårare att upptäcka. Exempelvis kan en mobilmast på fastigheten, som går på er el, ha en effekt på 1 kW-5 kW och därmed dra över 10 000 kWh/år.
- Var tydlig mot dina hyresgäster
Var noggrann kring vad som ingår och inte när ni går igenom hyresavtalet. Vill de installera kylutrustning, fläktar, skyltar med belysning eller ställa upp husvagnar, ladda elfordon eller annat som går på din elräkning, bör det föras in i avtalet.