I ett kontor går den mesta energin till att göra inomhusmiljön så trevlig som möjlig för medarbetarna och till driva IT-systemet, i vilket mycket av arbetet utförs.
Genom att utnyttja värme och kyla på rätt sätt och styra systemen smart kan du sänka verksamhetens energikostnader rejält. I vår checklista får du tips på vilka åtgärder som gör kontoret mer energieffektivt.
Checklista – öka energieffektiviteten på kontoret
- Använd energisparläge
Ställ datorerna i energisparläge efter fem minuter istället för att använda skärmsläckare.
- Ta hjälp av medarbetarna
Påminn medarbetarna att stänga av sina datorer helt när de inte används under längre tid.
- Spara data i molnet
Lokala servrar går sällan på maximal kapacitet och drar el både för drift och för kylning för att få rätt lufttemperatur i serverrummet. Genom att dela med andra i större anläggningar kan driften och kylningen optimeras. I större anläggningar kan spillvärmen tas tillvara för att värma andra delar av samhället och styrutrustning kan nyttjas så att datacentret hjälper till att stabilisera elnätet.
- Placera servern svalt
Har du servern i din egen fastighet bör du undvika att få in direkt solljus i serverrummet. Placera inte heller annan utrustning som genererar värme, till exempel kyl eller frys, tillsammans med servern. Utnyttja naturlig kylning med utomhusluft, särskilt på nätter och mornar. Undersök hur hög temperatur utrustningen tål så att du inte kyler mer än nödvändigt.
- Använd timers
Se till att belysning, värme, ventilation och liknande bara är på där och när det behövs genom att använda sensorer, rörelsedetektorer eller timer. Kontoret behöver inte vara lika varmt när det är tomt och behöver inte värmas lika mycket när det är fullt med folk. Genom att ha rörelsedetektor på belysningen är det bara tänt när någon är där.
- Glöm inte hissen
Ställ in hisslampan så att den släcks när hissen inte används.
- Se över utrustningen
Skaffa TCO-märkt utrustning för lägsta energianvändning. Driftkostnaderna står ofta för upp mot 80 procent av en apparats totala kostnad från inköp till återvinning. Titta därför mer på driftspriset än på inköpspriset.