Vattenfall Services har i uppdrag av Vattenfall Eldistribution att utföra förberedelser så att byggandet av Aurora Line kan genomföras utan problem. Eftersom den nya ledningen ibland korsar befintliga stamnät, regionnät och lokalnät måste stolpar flyttas, luftburna linors position justeras och kablar grävas ned. Arbetet behöver dessutom ske utan driftstopp.
– När förändringar i det befintliga elnätet ska göras krävs ett extremt noggrant och välplanerat arbete för att säkra arbetsmiljön och minimera risken för elavbrott. Vanligtvis tar den här typen av arbete mellan ett och ett halvt till tre år att genomföra. Tillstånd måste sökas hos olika instanser, analyser av elnätet behöver göras, rätt resurser ska identifieras och material måste sedan beställas flera månader i förväg, säger Fredrik Hugosson, underhållsledare på Vattenfall Services.
Krav på snabb lösning
Trots noggrann planering är det oundvikligt att problem uppstår. Då ställs höga krav på flexibla, snabba och lösningsorienterade insatser för att säkerställa att byggandet kan fortskrida utan några som helst förseningar.
– För några veckor sedan fick vi på Vattenfall Services ett samtal om att en regionnätsledning inte kunde korsas av Aurora-bygget som det var tänkt. Vi fick snabbt börja planera en lösning som landade i att flytta två stolpar och kanalisera ned berörda ledningar, berättar Fredrik Hugosson.
Tillsammans med ett 50-tal personer från bland annat Svenska Kraftnät, som ansvarar för byggandet av Aurora Line på den svenska marken och Vattenfall Eldistribution som ansvarar för elförsörjningen, bedrev Vattenfall Services ett intensivt samarbete för att bland annat se över prioriteringar, snabbt säkra tillstånd och planera om resurser och material från andra, mindre tidskritiska projekt.
– Arbetet ute i fält kan ses som ett standardförfarande egentligen, men det gäller att ha en välplanerad rutin med oerhört bra framförhållning. Det krävs också skickliga tekniker, maskinister och underentreprenörer – alla med en god mekanisk kompetens för att hantera alla krafter samtidigt eftersom vi hela tiden arbetar med den elektriska risken, förklarar Fredrik Hugosson.
Klart på bara några veckor
Inom loppet av bara tre-fyra veckor var arbetet klart. Att hitta rätt lösning som förebygger alla tänkbara risker på ett sådant snabbt sätt är verkligen något unikt, menar Ulf Tengman, uppdragsledare för Vattenfall Eldistribution. Han fortsätter:
– En stor utmaning var att arbetet utfördes bredvid den befintliga ledningen som hela tiden är i drift och därför ger induktion och influenser. Säkerheten måste därför vara den absolut högsta prioriteringen. Tack vare den enorma kompetens och flexibla serviceinställning som Vattenfall Services har, kunde denna utmaning lösas utan att tumma på vare sig kvalitet eller säkerhet. Att arbetet dessutom kunde utföras utan att någon kund berördes av strömbortfall är fantastiskt med tanke på hur snabbt uppdraget genomfördes. Jag skulle vilja summera det hela med att ”Vattenfallsandan” genomsyrade detta projekt.
Inom kort kommer ytterligare tre viktiga ledningsåtgärder att utföras för att bereda väg för Aurora Line.
Fakta om Aurora Line:
Svenska kraftnät bygger tillsammans med Finlands transmissionsnätsoperatör Fingrid en 400 kV växelströmsledning från Messaure i norra delen av Sverige till Pyhänselkä utanför Uleåborg i Finland. Projektet är klassat av EU som ett projekt av gemensamt intresse – ett så kallat PCI-projekt – och är en del i den gröna industriomställningen i norr. Enligt Svenska Kraftnäts plan ska kraftledningen vara klar att tas i drift 2025.
Läs mer på https://www.svk.se/aurora-line.