Unik innovation sparar miljontals kronor hos förbränningsanläggningar

Nyligen har Vattenfall Services utökat sin tjänsteportfölj genom övertagandet av det helägda dotterbolaget ChlorOut AB. ChlorOut-konceptet är en metod som har utvecklats genom Vattenfalls R&D-verksamhet för att öka livslängden och förbättra prestandan i förbränningsanläggningar, med fokus på kraftvärmeverk.

ChlorOut-konceptet togs fram och patenterades för att lösa de utmaningar som uppstod i förbränningsanläggningar när fossila bränslen började ersättas med biobränsle i mitten av 1990-talet.

– I samband med övergången till biobränsle uppstod oväntade drifttekniska problem i anläggningarna, såsom ökande beläggningsbildning och överhettarkorrosion. Det i sin tur ledde till kostsamma reparationer med tätare intervaller och långt innan tidigare planerat underhåll, berättar Håkan Kassman, tekniskt ansvarig för ChlorOut AB på Vattenfall Services. 

För att minska dessa problem har en lösning varit att tillsätta en svavelkälla i bränslet. ChlorOut-konceptet nyttjar istället sulfater, främst ammoniumsulfat, som har visat sig vara mycket effektivare för att minska högtemperaturkorrosion. Det bidrar dessutom till att motverka beläggningsbildning.

– Det unika med vårt ChlorOut-koncept är kombinationen av två delar. Det ena är vårt egenutvecklade mätinstrument, IACM, som kontinuerligt mäter koncentrationen av alkaliklorider. Det andra är tillsatsen av en sulfat som reducerar halten alkaliklorider i rökgasen vilket därmed minskar risken för överhettarkorrosion, förklarar Håkan Kassman.

 

Optimerar ekonomin utan att äventyra kvaliteten

Tack vare mätinstrumentet IACM registreras effekten av varje åtgärd, och processen kan kontrolleras i detalj och styras i realtid. Utifrån hur bränslets egenskaper förändras är det möjligt att avgöra var i anläggningen som sulfaten bör doseras samt vilken mängd som krävs för att ge bäst effekt. När mätvärdena indikerar att doseringen bör öka eller minska, så regleras tillsatsen automatiskt.

– Med IACM är det möjligt att hålla koll dygnet runt. Det ger dessutom en ökad trygghet när man exempelvis vill använda ett billigare och mer komplext bränsle utan att orsaka negativa effekter. Tack vare instrumentet kan ekonomin optimeras utan att äventyra kvaliteten, menar Håkan Kassman.

Ett exempel på ChlorOut-konceptets positiva effekter kommer från kraftvärmeverket i Jordbro, södra Stockholm. Där behövde man efter endast fyra års drift med förbränning av RT-flis byta den mest utsatta överhettaren på grund av högtemperaturkorrosion. I samband med bytet installerades ChlorOut-konceptet med både IACM-instrumentet och dosering av ammoniumsulfat. Därefter har man kontinuerligt gjort uppföljningar och noterat en lägre årlig korrosionshastighet.

– Efter åtta år med ChlorOut kunde vi se väldigt tydliga skillnader. Korrosionstakten hade minskat rejält, från 0,5 mm till 0,2 mm per år, och den nya överhettarens livslängd hade mer än fördubblats, berättar Håkan Kassman.

imagevi8g.png

Figuren visar hur ChlorOut-konceptet minskar korrosionshastigheten på överhettartuber mätt i tubernas tjocklek, jämfört med tidigare referensvärden utan ChlorOut.

imageh9kub.png

Till vänster visas överhettartuber från Jordbro efter fyra år utan ChlorOut och till höger med ChlorOut.

 

Ökat intresse såväl nationellt som internationellt

ChlorOut-konceptet används idag i flera anläggningar, antingen enbart för mätning med IACM-instrumentet eller i kombination med dosering av ammoniumsulfat.

– Vårt ChlorOut-koncept uppvisar mycket goda resultat, och vi märker att allt fler får upp ögonen för det, inte bara i Sverige utan även utomlands. Vi har gjort installationer i bland annat Korea, Tyskland, Finland, Storbritannien, Italien och Danmark, och kommer nu fortsätta den internationella kommersialiseringen, säger Anders Kim Johansson, VD för ChlorOut AB.

 

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja