Vattenfall Services bidrar till den gröna industriomställningen med ny kapacitetshöjande 400 kV station i Letsi

På uppdrag av Svenska kraftnät, ansvarar Vattenfall Services för byggnationen av ett nytt 400 kV ställverk i Letsi, i Jokkmokks kommun. Den nya stationen är en viktig del i den gröna industriomställningen och för att öka effektuttaget i regionen.

Vid Lilla Luleälven, i Jokkmokks kommun, ligger stationen Letsi. Den togs först i drift 1967 och består av ett vattenkraftverk och ett 400 kV ställverk. Efter nästan 60 år börjar delar av det befintliga ställverket nå sin tekniska livslängd och Vattenfall Services har nu fått i uppdrag, av Svenska kraftnät, att bygga en ny 400 kV stamnätsanläggning. Den nya stationen kommer att möjliggöra ett ökat effektuttag men även höja både tillgänglighet och driftsäkerhet i stamnätet.

–  Att än en gång få Svenska kraftnäts förtroende i ett sådant här stort och viktigt projekt känns väldigt roligt. Det visar att Vattenfall Services är konkurrenskraftiga både vad gäller kompetens och resurser som en möjliggörare för den gröna industriomställningen. Att det dessutom ökar både drift- och personsäkerhet i anläggningen känns väldigt bra då just säkerhet är av stor vikt för både Svenska kraftnät och Vattenfall Services, säger David Gramner, projektchef på Vattenfall Services.

Vattenfall Services är huvudentreprenör för projektet som inkluderar allt från markarbeten och schaktning till installation och idrifttagning. Projektet beräknas vara klart till hösten 2026.

 

En del i den gröna industriomställningen

Förutom ökad person- och driftsäkerhet bidrar också den nya stationen till att fler industrier i norr kan elektrifieras. Bland annat kommer både Hybrit och H2 Green steel kunna dra nytta av kapacitetshöjningen som den nya stationen för med sig. Stationen kommer också att bidra till att överföra förnybar energi från vattenkraften i delar av Luleälven och möjliggöra ökat effektuttag i regionen samt bidra till ett stabilare och mer driftsäkert transmissionsnät.  

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja