Driftinformation

I kartan nedan hittar du aktuell driftinformation för våra fjärrvärme- och kylanät. Du kan växla mellan att se pågående och planerade avbrott. Zooma och flytta kartan för att hitta eventuella avbrott i ditt område.

Vanliga frågor och svar om avbrott
Vad händer vid ett avbrott?

I bland uppstår akuta avbrott på grund av större läckage i nätet som vi måste hantera direkt. Det händer också att vi måste göra planerade avbrott vid exempelvis nyanslutningar, dessa försöker vi göra under de varmare delarna av året när påverkan är som minst.

Vid kortare fjärrvärmeavbrott är det inte säkert att man märker av avbrottet. Värmen stannar ofta kvar i fastigheten i flera timmar. Det som märks fortast är att varmvattnet saknas, men vattnet i fastigheten fungerar annars som vanligt.

Varför sker ett fjärrvärmeavbrott?

Vanligtvis beror ett avbrott i fjärrvärmesystemet på tre olika saker:

  • Planerat avbrott för underhåll av fjärrvärmesystemet. Vid planerade avbrott byts vanligtvis gamla rör i marken ut mot nya för att säkerställa ett fortsatt väl fungerade fjärrvärmenät. 
  • Inkoppling av ny kund. Vid nya anslutningar måste vi tillfälligt stänga av fjärrvärmen i närliggande rör. Dessa gör vi främst under de varmare delarna av året när påverkan är som minst.
  • En läcka i systemet. I bland uppstår akuta avbrott på grund av större läckage i fjärrvärmenätet som vi måste hantera direkt.
Hur ofta sker ett avbrott?

Väldigt sällan! Vid korta avbrott märks det inte eftersom värmen dröjer sig kvar några timmar i din bostad eller byggnad . Det vill säga att vi hinner koppla på värmen igen innan det blir svalt.

Vad påverkas vid ett avbrott?

Varmvattnet försvinner medan kallvattenleveransen inte påverkas.

  • Värme och varmvatten stängs av tillfälligt under ett avbrott.
  • Vid kortare avbrott påverkas inte temperaturen i fastigheten så mycket, framför allt inte om du håller fönster och dörrar stängda.

Du kan fortsätta att använda tvättmaskin och diskmaskin. De har generellt ett eget uppvärmningssystem för vatten.

Vad ska man tänka på vid ett avbrott?

Tre saker som är bra att tänka på vid avbrott.

  • Spara på den befintliga inomhusvärmen genom att inte vädra.
  • Håll dörrar mot kalla utrymmen stängda
  • Om du kan, duscha kvällen före ett planerat avbrott.
Hur länge varar ett avbrott?

Avbrottets längd varierar beroende på vilket arbete vi utför. Vid en inkoppling av en ny kund, beror det på:

  1. hur omfattande arbetet är
  2. hur stora rören är
  3. mängden vatten i ledningarna
  4. om inkopplingen är tekniskt komplicerad.

En mindre inkoppling kan göras på cirka 8 timmar medan en huvudledning kan ta dygn. Vid planerade avbrott informerar vi dig i god tid, minst en vecka i förväg.

Vi försöker i största möjliga mån att korta ner avbrotten och planerar inga stora inkopplingar under vinterhalvåret, om inte ett akut läge uppstår.

Avbrottet är avslutat men min värme har inte kommit tillbaka, vad beror det på?

Om din värme dröjer med att komma tillbaka efter ett avslutat avbrott kan det bero på att du bor långt ut på nätet, det kan då ta lite tid innan värmen når fram igen.

Enkel felsökning av fjärrvärmecentralen

Här nedan visar vår servicetekniker vad du kan kontrollera i din fjärrvärmecentral om du upplever problem med uppvärmningen eller varmvattnet i fastigheten.

Bor du i villa eller radhus?

Du som bor i en villa eller radhus med fjärrvärme från oss kan själv felsöka din anläggning om du upplever problem med värmen eller varmvattnet. 

Till felsökningen

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja