Priskollen

Här har vi samlat allt du behöver veta om fjärrvärmepriset. Lär dig hur vi prissätter, hur prismodellen fungerar och se våra aktuella prislistor.

Man i kostym som avslappnat tittar i kameran

Så sätter vi priset

När vi bestämmer priset utgår vi från fjärrvärmens mervärden samt vad alternativen skulle kosta dig.

Tre gångvägar som möts i ett kontor

Vår prismodell

Vad betalar du för? Lär dig vad du faktiskt betalar för och vad de olika posterna på din faktura betyder.

Kvinna och man vid en dator

Se ditt pris

Hitta aktuella prislistor och räkna ut din värmekostnad utifrån ditt energibehov, abonnerad effekt och flöde.

Aktuellt om fjärrvärmepriset

Vattenfalls värmeverk i Uppsala

Fjärrvärmepriset: ”Vi håller prognosen för 2025”

Höga bränslepriser i Europa och oro i omvärlden fortsätter att tydligt påverka det svenska fjärrvärmepriset. Nästa år väntar en genomsnittlig prisjustering på 9,5 procent för Vattenfall Värmes företagskunder.

Pojke på skateboard utanför bostadshus

Topp 7 vanligaste frågorna om fjärrvärmepriset

Hur balanserar Vattenfall en konkurrenskraftig prismodell för fjärrvärme med kraftigt höjda produktionskostnader? Svaret på den frågan, och många fler hittar du här.

Vanliga frågor om fjärrvärmepriset
Varför höjs priset på fjärrvärme så mycket även inför 2025?

Vi befinner oss i en period med stora förändringar och osäkerhet på både energi- och bränslemarknaderna. Högt ränteläge, stigande bränslepriser, särskilt för biobränslen och återvunnet trä, har ökat våra produktionskostnader med över 50 procent de senaste åren. Vi behöver agera för att kunna betala våra bränsleleverantörer. Utöver det har kriget i Ukraina förvärrat situationen genom att driva upp priserna på andra energikällor. Allt detta har lett till betydligt högre kostnader för att producera fjärrvärme.

Samtidigt präglas elmarknaden av stor osäkerhet, där sjunkande elpriser vägs upp av högre elnätskostnader. Detta har även drivit upp kostnaderna för alternativa uppvärmningsformer. För att säkra bränsletillgången framåt behöver vi nyttja det konkurrensutrymme som finns gentemot dessa, vilket vi har valt att sprida ut över en treårsperiod med början förra året. Trots dessa prisjusteringar är vårt mål att fjärrvärmen ska fortsätta vara ett långsiktigt prisvärt alternativ.

Vad innebär prisjusteringen i kronor och ören för en BRF och en privatkund?

Prisjusteringen för 2025 innebär för ett Nils Holgersson-hus* en ökad kostnad på ca 20 tusen kronor per år (inklusive moms) och för en genomsnittsvilla mellan 900 till 1700 kronor per år (inklusive moms), det vill säga cirka 90 kronor per månad.

*Nils Holgersson-huset är ett typhus framtaget för att enkelt möjliggöra för en prisjämförelse av el-, värme-, VA- och avfallskostnader runtom i landet. Huset är ett litet flerfamiljshus, på en area om totalt 1000 kvm fördelat på 15 lägenheter.

Kan det komma ytterligare prisjusteringar?

Vi prioriterar att hålla oss till Prisdialogens direktiv att genomföra Prisdialogerna före den 15 september och vi är enligt våra allmänna avtalsvillkor bundna till att prisjustera en gång per år.

Vad gör ni för att hålla nere era egna ökade kostnader?

Vi har haft, och har framåt, extremt högt fokus på kostnadskontroll internt. Vi ser över alla områden där vi kan spara pengar. Men den stora potten handlar om bränslekostnader, och där är vi en aktör av många som behöver hantera det rådande höga priset på bränsle.

Ett konkret exempel är att vi arbetar nära våra leverantörer för att gemensamt effektivisera försörjningskedjan. Långsiktiga samarbeten eftersträvas för att nå bästa priser och villkor. Sedan undersöker vi bland annat möjligheten att köpa in bränsle från andra geografiska regioner, vilka bränslekvaliteter det skulle kunna gå att växla mellan och att etablera bränsleterminaler för att kunna ha större lager. Parallellt ser vi över vilka investeringar som kan göras för att skapa flexibilitet. Men de här insatserna kommer att ge effekt först efter en längre tid, inte i närtid.

Hur vet jag som kund om jag får det spetsiga effektpriset?

För att avgöra vilket effektpris man som kund hamnar på, räknas ett nyckeltal för energi-effektförhållande ut för varje kund. Förhållandet räknas för ett brutet år, 1 maj till 31 april, där energi i form av årsförbrukning MWh delas med kW för maximal timmedeleffekt. Ett lågt energi-effektförhållande indikerar alltså hög effektförbrukning i förhållande till den totala energiförbrukningen. Den maximala timmedeleffekten räknas som medelvärdet av de tre högsta uppmätta timmedeleffekterna.

Kunder med ett energi-effektförhållande under 1,2 kommer att debiteras enligt effektpris Spetsig och kunder med ett energi-effektförhållande över 1,2 kommer att debiteras enligt effektpris Standard för respektive ort. Företagskunder kan komma åt sin årsförbrukning och timdata via Värmeportalen. Vilket effektpris som är aktuellt för respektive kund och deras fastigheter kommer att kommuniceras i samband med prisbrevet, då även rekommenderad effekt och eventuell volymrabatt specificeras.

Prisexperterna förklarar fjärrvärmepriset 2025

I höstens priswebbinarium diskuterar vi hur energimarknadens utveckling påverkar fjärrvärmepriset framåt.

En kivnna och två män i ett konferensrum

Prisdialogen

Här kan du ta del av material och bakgrundsinformation från samrådsmötena som hölls på din ort gällande Prisdialogen under året.

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja