Frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågor och svar kring solceller och solcellsbatteri.

Beställa solceller
Hur går det till att beställa solceller från Vattenfall?

Börja med att räkna på ditt tak i vår solcellskalkylator för att se hur mycket egen, fossilfri el du kan producera och hur mycket du kan spara. Där får du även en första kostnadsuppskattning. Ser det intressant ut gör du en intresseanmälan.

Vi mejlar dig din solcellskalkyl och en länk till ditt offertunderlag. Sedan ringer vi upp och pratar igenom beräkningen och ser till informationen vi har fått av dig blivit rätt. Vi går också igenom offertunderlaget och hjälper dig att ta fram uppgifterna vi behöver om du vill få en offert.

När ditt installationsdatum närmar sig kontaktar vi dig för att boka in en dag och tid för installation.

Läs mer om hur det går till att beställa och installera solceller

Räkna på ditt tak

Hur lång tid tar det från beställning till att min solcellsanläggning installerats?

Just nu är tiden från beställning till installation relativt kort. Tillgången på paneler, annan utrustning och installatörer är god. Väderförhållanden och tiden det tar för ditt nätbolag att godkänna föranmälan av din solcellsinstallation kan dock förlänga väntetiden.

När din installation närmar sig kommer du att bli kontaktad för att boka in tid för leverans och installation. Ungefärligt leverans- och installationsdatum hittar du i din offert, men normalt är din anläggning installerad ungefär 6 månader efter att föranmälan är godkänd av ditt nätbolag.

Läs mer om föranmälan och färdiganmälan

Vad är en ALP-blankett?

En ALP-blankett är en så kallad ”Anmälan anslutning av produktion till lågspänningsnätet”. Den innehåller uppgifter som vissa elnätsbolag behöver för att kunna bedöma om du får ansluta en solcellsanläggning till elnätet eller ej.

Om ditt elnätsbolag kräver en ALP-blankett hjälper vi dig att fylla i den och skickar den därefter till dig. Person som står på hushållets elnätsavtal behöver signera blanketten och sedan skicka tillbaka den till oss.

Vad händer om jag inte skriver under och skickar in min ALP-blankett?

Om vi har skickat dig en ALP-blankett och du inte signerar den och skickar tillbaka den till oss kan vi inte föranmäla din solcellsinstallation till ditt elnätsbolag. Det innebär att installation inte kan bokas in och genomföras.

Erbjuder Vattenfall hembesök?

Nej, vi tar fram en offert till dig baserat på de uppgifter som du lämnar i det offertunderlag som vi skickar till dig. Därför är det viktigt att du avsätter tid till att fylla i ditt offertunderlag så korrekt som möjligt.

Erbjuder Vattenfall solceller till företag?

Just nu fokuserar vi på befintliga projekt och tar inte emot nya beställningar från företagskunder.

Installera solceller
Vad krävs för att man ska kunna installera solceller?

Det går att montera solceller på de flesta tak, så länge takytan är riktad mot syd, sydväst eller sydost och till största delen är fri från skugga.

Vattenfall installerar endast solceller på fastigheter som är anslutna till elnätet, har en elcentral samt en huvudsäkring på minst 16 ampere. Takets konstruktion och skick måste hålla för en solcellsanläggning och materialet behöver vara lämpligt för en solcellsinstallation.

Räkna på ditt tak och fyll i ditt offertunderlag för att ta reda på om vi kan installera solceller hos dig.

Räkna på ditt tak

Behöver jag anmäla något till mitt elbolag eller elnätsbolag innan jag installerar solceller?

Du behöver inte anmäla någonting till ditt elnätsbolag. Vi hjälper dig med både för- och färdiganmälan till nätbolaget i samband med din beställning och installation. Det är elnätsbolaget som avgör om nätet har tillräckligt med kapacitet för att du ska kunna installera en solcellsanläggning eller ej.

Innan du slår på din solcellsanläggning måste du kontakta ditt elnätsbolag. Ibland behöver de byta din elmätare innan du startar din anläggning, annars kan din elproduktion räknas som elförbrukning. När du har fått klartecken från dem slår du på din anläggning. Därefter kontaktar du det elbolag du vill sälja din överskottsel till och tecknar ett elavtal för mikroproduktion.

Läs mer om föranmälan, färdiganmälan och mätarbyte

Läs mer om att sälja solel

Behöver jag ansöka om bygglov för att installera solceller?

Solcellsanläggningar kräver i normala fall inte bygglov. För byggnader som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt, eller som är av riksintresse för totalförsvaret, kan det dock behövas. Fråga din kommun om du är osäker.

Behöver jag ändra min hemförsäkring när jag skaffar solceller?

Det beror på vilket försäkringsbolag du har din hemförsäkring hos. Kontakta ditt försäkringsbolag och hör vad som gäller för dig.

Vad händer om någonting saknas eller inte stämmer när installationen påbörjas?

Skulle det visa sig att det planerade antalet paneler inte får plats på ditt tak kommer vi att erbjuda dig att godkänna att vi installerar en mindre anläggning till lägre pris. Skulle fler paneler få plats kan du välja att godkänna och betala för en större anläggning på ditt tak.

Vi försöker alltid se till att din installation kan genomföras, men du som beställare är ansvarig för att de uppgifter vi har fått från dig på förhand stämmer. Eventuella extraarbeten som behövs för att vi ska kunna installera din solcellsanläggning måste du därför betala för.

I värsta fall kan installationen inte genomföras och då måste du stå för våra omkostnader. Därför är det viktigt att du tar dig tid att fylla i ditt offertunderlag korrekt. Läs även igenom vår checklista med information inför beställningen och installationen.

Till vår checklista

Kan jag installera solceller på vintern?

Ja, väderförhållanden påverkar huruvida din installation kan genomföras eller inte. Snö kan exempelvis omöjliggöra leverans och installation. För att garantera en säker arbetsmiljö för våra installatörer undviker vi även att installera när taket är halt eller vid hårda vindar.

Priser, ekonomi och lönsamhet
Vad kostar solceller?

Vad kostnaden för solceller blir för just ditt tak beror på hur stort det är och hur avancerad design solcellsanläggningen kräver. Räkna på ditt tak för att få en första uppskattning av vad solceller skulle kosta dig och hur mycket du skulle kunna spara. Om det ser intressant ut går du vidare genom att begära ett offertunderlag.

Räkna på ditt tak

Läs mer om våra priser

Är solceller lönsamt?

Solceller är lönsamt på många sätt. Med solceller på taket behöver du köpa betydligt mindre el. Du kan minska dina elräkningar med minst en tredjedel.

Förutom sänkta elkostnader får du även betalt för den överskottsel som ditt hushåll inte använder och som matas in på elnätet.

Solceller har en livslängd på minst 25 år, och din investering betalar tillbaka sig själv långt tidigare. Även om du säljer huset tidigare kan du tjäna på att ha skaffat solceller eftersom de höjer värdet på ditt hus.

Läs mer om att sälja solel

Läs mer om hur lönsamt det är med solceller

Läs mer om hur solceller ökar värdet på ditt hus

Hur mycket kan jag spara och tjäna med solceller?

Solceller är lönsamt på både lång och kort sikt. Så snart dina solceller installerats och din anläggning är i gång köper du betydligt mindre el. På så sätt kan du kan minska dina elräkningar med minst en tredjedel.

Under sommarhalvåret producerar solceller mer el än ett hushåll kan förbruka. Överskottet går automatiskt ut på elnätet och både ditt nätbolag och ditt elbolag betalar dig för detta. Dessutom har du rätt till en skattereduktion på 60 öre per såld kWh.

Avkastningen på en anläggning ligger runt 5-7 procent per år. I och med att solceller har en livslängd på minst 25 år betalar din investering tillbaka sig långt tidigare. Även om du säljer huset kan du tjäna på att ha skaffat solceller eftersom de kan höja värdet på ditt hus.

Läs mer om hur solceller är en lönsam investering

Läs mer om att sälja överskottsel

Läs mer om hur solceller kan öka värdet på ditt hus

Kan jag göra skattereduktion för grön teknik på en solcellsinstallation?

Ja, ägaren eller ägarna till ett hus kan få skattereduktion för grön teknik för en solcellsinstallation med maximalt 50 000 kr per år och per person.

Läs mer om solceller och skattereduktion för grön teknik

Kan jag göra rotavdrag för solceller?

Ja, du kan få rotavdrag på arbetskostnaderna för din solcellsinstallation. Från och med 1 juli till 31 december 2024 är rotavdraget tillfälligt höjt till max 75 000 kr per år och per person.

Läs mer om solceller och rotavdrag

Kan jag låna pengar för att finansiera solceller?

Ja. Solceller är en lönsam men stor investering. Många banker erbjuder därför förmånliga lån till dig som vill installera solceller. Dessutom ger vi dig som är bankkund hos någon av våra samarbetspartners rabatt på våra solceller.

Läs mer om finansiering av solceller

Kan jag spara pengar på att installera min solcellsanläggning själv?

Nej, en solcellsinstallation är ett elinstallationsarbete som ska utföras av certifierade installatörer för att garantierna ska gälla.

Vi säljer enbart solceller i kombination med montering och installation för att kunna ta ett helhetsansvar för leveransen och säkerställa att arbetet utförs på ett korrekt och säkert sätt.

Läs mer om säker installation

Läs mer om garantier

Vattenfalls solcellspaket
Vad ingår när man köper solceller från Vattenfall?
  • Skräddarsydd design av din solcellsanläggning
  • Effektiva solpaneler av högsta kvalitet
  • Växelriktare som ger optimal effekt
  • Takfästen anpassade för ditt tak
  • Professionell installation av certifierade installatörer

Vi hjälper dig även med för- och färdiganmälan till ditt elnätbolag och finns tillgängliga för hjälp och support under hela anläggningens livstid.

Läs mer om våra priser och solcellspaket

Läs mer om våra produkter

Vilka garantier solcellsanläggningen har?

För samtliga produkter gäller respektive tillverkares garantier, förutsatt att installations- och hanteringskrav uppfylls. Du får garantivillkoren tillsammans med din offert. I de fall olika garantinivåer beskrivs i garantivillkoren, gäller den begränsade nivån (limited warranty).

  • Produktgaranti solpaneler 25 år
  • Effektgaranti på minst 80% efter 30 år på dina solceller
  • Produktgaranti växelriktare 10-12 år (beror på tillverkare)
  • Garanti installationsarbete 5 år
  • Garanti optimerare 25 år

Läs mer om garantier

Erbjuder Vattenfall solceller i hela Sverige?

Vi installerar solceller i stora delar av Södermanland och Uppland, på Västkusten och i västra Skåne. Testa din adress i vår solcellskalkylator för att se om vi kan erbjuda dig solceller.

På Gotland erbjuder Vattenfallsägda GEAB solcellsinstallationer.

Batteri för solceller
Hur fungerar ett solcellsbatteri?

Under soliga dagar producerar dina solceller mer el än ditt hushåll kan använda. Överskottselen kan inte lagras, utan den går automatiskt ut på elnätet.

Med ett batteri kan du spara en del av den extra el som du inte använder. När elproduktionen upphör (exempelvis på natten) laddas batteriet ur och ser till att du använder din egenproducerade, fossilfria solel även då.

Du kan också ställa in ditt batteri på att laddas ur de timmar då du vet att elpriset är högt.

Lär dig mer om solcellsbatterier

Vad kostar ett solcellsbatteri?

Hur mycket ett solcellsbatteri kostar beror på hur mycket lagringskapacitet du behöver eller vill ha. Att köpa batteri samtidigt med solceller innebär att du kan dra fördel av det gröna skatteavdraget maximalt.

Läs mer om det gröna skatteavdraget

Hur funkar det gröna skatteavdraget när jag köper solceller med batteri?

När du köper batteri samtidigt med solceller kan du dra fördel av det gröna skatteavdraget maximalt. Att investera i solceller och batteri samtidigt blir billigare än att köpa till batteriet efterhand.

Då får du 50 % skattereduktion på material- och arbetskostander för batteriet samt för växelriktaren och smartmätaren. Om du endast köper solceller är det gröna skatteavdraget 20 % på växelriktare och eventuell smartmätare.

Läs mer om det gröna skatteavdraget

Kan jag bli helt självförsörjande på el?

Om du med självförsörjande menar att du på årsbasis producerar lika mycket solel som du förbrukar är det fullt möjligt. För det behöver du bara tillräckligt många solpaneler.

Med ett solcellsbatteri kan du lagra solenergi från dagen till natten, men batterierna är inte lämpade för att långtidslagra stora mängder solel från sommaren till vintern. Du kan alltså inte gå off grid, det vill säga koppla bort ditt hem helt från elnätet. Vi installerar inte heller solcellsanläggningar som inte är nätanslutna.

För att gå off grid i svenskt klimat behöver du inte bara solcellsbatterier utan också exempelvis vätgaslagring eller bränsleceller. En sådan lösning skulle de flesta anse vara orealistiskt dyr för ett modernt liv med el för uppvärmning, TV, bredband, matlagning och belysning.

Lönar det sig att investera i ett solcellsbatteri?

Genom att använda mer av egenproducerad, fossilfri solel kan du sänka elräkningarna mer än med enbart solceller. Du köper mindre el och kan undvika att köpa el när timpriset är högt. På så sätt påverkas du mindre av elprisets svängningar. En solcellsanläggning med ett batteri höjer även värdet på din villa.

Idag får du också ganska bra betalt för den el du säljer tillbaka till elnätet och får en skatterabatt på 60 öre per såld kWh. Även om inget talar för att detta kommer att ändras på kort sikt, kan lagar och regler förändras i framtiden.

Genom att lagra och använda mer av din egen solel blir du mindre beroende av dagens regler för överskottsförsäljning. Om du har timprisavtal på elen kan du även ladda batteriet när timpriset är lågt och sälja el när timpriset är högt (s.k. arbitrage).

Vad krävs för att kunna installera ett solcellsbatteri?

Det finns några saker som du behöver se över innan du beställer ett solcellsbatteri. Tänk bland annat på att:

  • Batteriet ska stå inomhus.
  • Batteriet behöver ett utrymme på 129 cm x 19 cm x 131–190 cm.
  • Batteriet får inte utsättas för temperaturer över 45 grader, frost, vatten eller direkt solljus.
  • Övrig utrustning (växelriktare och smartmätare) behöver kunna monteras på en fri väggyta (1,9 m bred och 1,6 m hög) i närheten av batteriet.
Hur vet jag hur stort solcellsbatteri jag ska ha?

Ditt solcellsbatteris lagringsutrymme bör vara ungefär lika stort som din solcellsanläggnings kapacitet, alltså 1 kWh per kWp installerad effekt. Vi hjälper dig att välja rätt storlek i samband med att vi tar fram din offert.

Börja använda solceller
När kan jag börja använda anläggningen?

Innan du slår på din solcellsanläggning måste du kontakta ditt elnätsbolag. Ibland behöver de byta din elmätare innan du startar din anläggning, annars kan din elproduktion räknas som elförbrukning. Har du frågor angående när du kan starta din anläggning eller mätarbyte så vänder du dig till ditt elnätsbolag. Äger vi på Vattenfall ditt elnät så hittar du mer information och svar på vanliga frågor på Vattenfall Eldistributions hemsida.

Mer information hos Vattenfall Eldistribution

Varför behöver jag byta elmätare?

Du behöver ha en elmätare som kan skilja på uttag (d.v.s. elen du köper till ditt hushåll) och inmatning (d.v.s. elen du matar in på elnätet). Om du har en gammal mätare och börjar använda dina solceller så kan din elproduktion registreras som elförbrukning.

Varför dröjer klartecken/mätarbyte från mitt elnätsbolag?

Just nu är intresset för solceller rekordhögt, vilket innebär att väntetiden är längre än normalt även hos nätbolagen. Innan du slår på din solcellsanläggning måste du kontakta ditt elnätsbolag och få ett klartecken från dem. Ibland behöver de byta din elmätare innan du startar din anläggning, annars kan din elproduktion räknas som elförbrukning.

Om du har frågor angående när du kan starta din anläggning, vänder du dig till ditt elnätsbolag. Äger vi på Vattenfall ditt elnät hittar du kontaktuppgifter, information och svar på vanliga frågor på Vattenfall Eldistributions hemsida.

Kostar mätarbytet någonting?

Nej, mätarbytet görs kostnadsfritt av ditt elnätsbolag efter att vi har anmält att din solcellsanläggning är färdiginstallerad.

Vad är ett elnätsbolag och hur vet jag vilket jag har?

Ditt elnätsbolag är det bolag som äger elnätet där du bor. Du kan inte välja elnätsbolag som du kan välja elbolag. På din elnätsfaktura ser du vilket elnätsbolag du har. Köper du el från samma företag får du ofta en gemensam faktura.

Vad är ett elbolag och hur vet jag vilket jag har?

Ditt elbolag är det företag som du köper din el av. Som solelsproducent kan du även sälja din överskottsel till ditt elbolag. Det står dig fritt att välja elbolag själv. På din elfaktura kan du se vilket elbolag du har.

Kräver min solcellsanläggning service, tillsyn eller underhåll?

En solcellsanläggning har få rörliga komponenter som kan krångla. Det innebär att den kräver lite underhåll och sällan går sönder, men du bör kontrollera att allt ser bra ut och fungerar som det ska minst en gång om året.

Energimyndigheten har bra tips på hur du underhåller din anläggning och vad du kan tänka på om du anlitar någon för en noggrannare kontroll av din solcellsanläggning.

Behöver jag rengöra mina solpaneler?

I Sverige regnar det så mycket att du sällan eller aldrig behöver rengöra dina solpaneler. 

Panelerna är dessutom vinklade och hala, så löv och snö blåser lätt av dem. Om panelerna ändå skulle täckas med snö eller löv producerar de mindre el. Du kan då försiktigt ta bort snö och löv med en sopkvast.

Sälja el från solceller
Vad krävs för att jag ska kunna sälja min överskottsel?

För att kunna sälja din el behöver du skaffa ett inmatningsabonnemang hos ditt elnätsbolag och ett elavtal för mikroproduktion hos valfritt elbolag.

Läs mer om att sälja solel

Hur mycket får jag betalt för min överskottsel?

Hur mycket du får betalt för din överskottsel beror på vad det elhandelsföretag du tecknar elhandelsavtal med erbjuder. Vattenfall har två olika avtal beroende på hur stor din anläggnings effekt och huvudsäkring är.

Mikroproduktionsavtal

Vi erbjuder ett så kallat mikroproduktionsavtal till dig som:

  • Har en huvudsäkring på högst 63 A
  • Har en anläggning med inmatningseffekten på max 43,5 kWp

Med ett mikroproduktionsavtal får du ersättning motsvarande den nordiska elbörsen Nord Pools timspotpris utan något avdrag.

Småskaligt elproduktionsavtal

Du som har en solcellsanläggning med en huvudsäkring på upp till 100 A erbjuder vi en ersättning som motsvarar nordiska elbörsen Nord Pools timspotpris minus 4 öre/kWh i avdrag.

Dessutom kan du begära skattereduktion med 60 öre per kWh såld el. För att ha rätt till skattereduktionen måste du anmäla till ditt elnätsföretag att du framställer förnybar el.  Därefter begär du skattereduktionen i din inkomstdeklaration.

Hur lång tid tar det innan jag kan börja sälja min el?

Det beror på hur lång tid det tar för ditt elnätbolag att ge dig klartecken att slå på din anläggning. Nu när efterfrågan på solceller är hög så kan nätbolagens ledtider vara långa.

Hur vet jag hur mycket el jag säljer?

Alla våra solcellsanläggningar låter dig följa hur mycket el du producerar via en app i mobilen eller via en onlineportal i din dator. Genom att köpa till en så kallad smartmätare kan du även i realtid se hur mycket el du förbrukar och hur mycket du säljer. Om du inte har en smartmätare installerad, hittar du din elförbrukning och din elförsäljning på din faktura från ditt elbolag. 

Varför skiljer sig mina produktionsuppgifter på Mina sidor från de jag kan utläsa på mina solpaneler?

Appen eller webbportalen för din solcellsanläggning visar den totala elproduktionen, medan siffrorna på Mina sidor endast visar den överskottsel som har gått ut på elnätet.

Det är alltså den producerade el som du inte kunde använda själv som vi har tagit emot. Därför skiljer sig uppgifterna åt.

Läs mer om att sälja solel

Kan jag få elcertifikat?

Ja. Du som har en solcellsanläggning producerar din egen el från en förnybar energikälla, vilket innebär att du ansöka om elcertifikat hos Energimyndigheten.

Läs mer på Energimyndighetens hemsida 

Så fungerar solceller
Hur fungerar solceller?

När solstrålar träffar solcellerna på ditt tak omvandlas solenergin till elektrisk spänning och det bildas ström i form av likström. En växelriktare omvandlar likströmmen till växelström och skickar den till din elcentral och vidare till dina eluttag. Den el som du inte behöver går automatiskt ut på elnätet.

Läs mer om hur solceller fungerar

Producerar solcellerna el även när det är strömavbrott?

Nej, en solcellsanläggning stänger av sig själv vid strömavbrott. En del av elen som anläggningen producerar går nämligen ut på elnätet. Skulle anläggningen vara igång under ett strömavbrott skulle detta innebära säkerhetsrisker för personalen som arbetar med att åtgärda felet.

Kan jag lagra solel som jag inte använder?

Den solel som du inte använder direkt går automatiskt ut på elnätet. Det går även att lagra solel i solcellsbatterier och använda den senare, exempelvis på natten.

Miljö och klimat
Hur miljövänliga är solceller?

Den största miljövinsten med solceller är att de producerar utsläppsfri el från förnybar energi. Solcellsanläggningar är även tysta och stilla och stör inte djurliv i närheten. 

Över 98 procent av elproduktionen i Sverige är fossilfri, men vårt elsystem är sammankopplat med det europeiska systemet där fossilbaserad elproduktion är vanligare. Genom att producera mer solel kan vi exportera mer fossilfri el och konkurrera ut den dyrare, fossilbaserade elproduktionen. 

Miljöbelastningen från solel uppstår framför allt vid materialutvinningen och tillverkningen av panelerna. Många produceras i Kina, som historiskt sett har en stor andel fossilbaserad el. Även transporter genererar utsläpp.  Men panelernas livslängd är lång, minst 25 år. Det innebär att solelens totala miljöpåverkan är låg. Enligt Energimyndigheten tar det bara 2–3 år innan solpaneler har producerat tillräckligt med fossilfri solel för att kompensera för den energi som gick åt vid tillverkningen.

Läs mer om solcellers miljöpåverkan

Skiner solen tillräckligt i Sverige för solceller?

Sverige har bra förutsättningar för att producera solel. Vissa lokala skillnader finns, men generellt sett har vi en solinstrålning som är nästan lika hög som i Centraleuropa.

Den mörka vintern vägs upp av de långa, ljusa sommardagarna. Trots att produktionen går ner under vinterhalvåret kan snö på marken reflektera solens strålar och göra instrålningen mer effektiv. 

Läs mer om hur det svenska vädret är optimalt för solceller

Producerar solceller el även under vintern?

Under vintern blir produktionen mindre än under sommaren. Det beror på att dagarna blir kortare och att solen står lågt på himlen.

Solceller fungerar dock bättre i svalare temperaturer. Snö på marken kan reflektera solens strålar och därmed bidra till en större produktion. Täcks panelerna av snö, producerar de däremot mycket lite el.

Mest fossilfri solel kan du producera mellan mars och oktober.

Läs mer om hur Sveriges klimat är perfekt för solceller

Solceller från Vattenfall

Expertis

Vi är experterna så att du slipper vara det. Vi hjälper dig med allt.

Kvalitet

Producera så mycket solel som möjligt, så länge som möjligt.

Trygghet

VI finns här för dig innan, under och efter ditt köp.

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja