Vad roligt att du är intresserad av att börja producera din egen, fossilfria solel. Gå gärna igenom vår checklista för att se till att du har allt på plats inför beställning och installation.
Vi erbjuder inte off grid-lösningar och installerar endast solceller på byggnader som är anslutna till elnätet och har en elcentral. Om el inte finns framdragen till byggnaden så behöver du se till att kabelskyddsrör med dragsnöre är nedlagt i marken innan installationsdagen.
Det är ditt ansvar att säkerställa att ditt tak är i tillräckligt bra skick för en solcellsinstallation. Ta hjälp av en fackman om du är osäker.
Vanligtvis krävs inte bygglov för solceller, men det kan behövas för hus som är värdefulla ur exempelvis kulturhistorisk synpunkt. Fråga din kommun om du behöver bygglov.
Ofta krävs ingen tilläggsförsäkring för solceller, men fråga ditt försäkringsbolag vad som gäller för dig.
Den eller de personer som äger huset som solcellerna ska installeras på har rätt att göra skatteavdrag för grön teknik eller rotavdrag på installationen (avdragen kan inte kombineras). Kolla upp om du/ni har skatteutrymme för avdraget - vi hjälper till räkna ut vilket avdrag som är mest förmånligt och drar det direkt på din faktura.
Mer om grön skattereduktion på skatteverket.se
Mer om rotavdrag på skatteverket.se
Se hur mycket rot och grön skattereduktion du använt hittills i år
Efter att du beställt gör vi en så kallad föranmälan till ditt nätbolag. Vi kan inte planera in din installation förrän den godkänts. Har du frågor kring din föranmälan så vänder du dig till ditt elnätsbolag. Om det är Vattenfall Eldistribution som äger elnätet där du bor så kontaktar du dem.
Mer information hos Vattenfall Eldistribution
När din installation närmar sig kommer du att bli kontaktad för att boka in tid för leverans och installation. Ungefärligt leverans- och installationsdatum hittar du i din offert. Exakt datum beror bland annat på tillgång på material och installatörer samt väderförhållanden.
Du behöver vara hemma när din solcellsanläggning levereras och under delar av installationen. Arbetet tar några dagar och du och din installatör kommer överens om när du behöver vara tillgänglig. Kom ihåg att avboka om du skulle få förhinder.
För att din solcellsanläggning ska kunna installeras ska en tung lastbil kunna köra fram till din tomtgräns. Det behöver finnas en hård yta att lasta av materialet på.
Du och installatören kommer tillsammans överens om var anläggningens växelriktare ska monteras, men fundera gärna på en lämplig plats innan dess. Växelriktaren ska monteras på en vägg, helst i närheten av din elcentral. Väggen behöver kunna bära växelriktarens vikt på 15–30 kg och måste ha en fri yta som är 1,9 m bred och 1,6 m hög.
Det kan vara bra att tänka på att växelriktaren ger ifrån sig ett lågt brummande ljud. Har du beställt ett solcellsbatteri ska detta kunna placeras inomhus i närheten nära växelriktaren. Det behöver en yta på 129x19x131-190 cm och får inte utsättas för frost, fukt, höga temperaturer eller direkt solljus.
För att kunna följa din elproduktion via din mobil eller dator behöver växelriktaren kopplas upp mot internet. Där växelriktaren placeras behöver det finnas uppkoppling via wifi eller nätverkskabel.
För uppkoppling via wifi behöver du ha minst 1 Mbit stabil wifi-hastighet nedströms med routern på 2,4 GHz-bandet. Det finns flera tjänster på internet som enkelt låter dig kontrollera din trådlösa hastighet.
Vill du ha uppkoppling via nätverkskabel behöver du före installationsdagen ha dragit en nätverkskabel till den plats där du vill ha växelriktaren placerad.
Ladda ner appen som tillhör din växelriktare före installationsdagen, så kan din installatör hjälpa dig att komma igång med att följa din elproduktion i mobilen. Du ser vilken växelriktare du kommer att få i din offert.
Vi försöker alltid göra så lite åverkan som möjligt på ditt hus och din tomt, men på tak med takpannor kan ibland någon eller några takpannor spricka. För att undvika förseningar i arbetet är det bra om du har några extra takpannor hemma på installationsdagen.
Om du planerar att besiktiga din anläggning rekommenderar vi att du kontaktar en certifierad besiktningsperson. Besiktningspersonen undersöker och bedömer om arbetet utförts enligt offert samt kontrollerar anläggningens utförande. Kontaktuppgifter till certifierade besiktningspersoner kan du bland annat hitta på Svensk Solenergis hemsida:
Innan du slår på din solcellsanläggning måste du kontakta ditt elnätsbolag. Ibland behöver de byta din elmätare innan du startar din anläggning, annars kan din elproduktion räknas som elförbrukning. Har du frågor angående när du kan starta din anläggning eller mätarbyte så vänder du dig till ditt elnätsbolag.
Om det är Vattenfall Eldistribution som äger elnätet där du bor så hittar du mer information och svar på vanliga frågor på deras hemsida.
Efter att solpanelerna monterats får du din faktura från oss. Du behöver betala den även om du inte kunnat börja producera solel än.
När mätarbytet är klart kan du slå på din anläggning. Du kan följa hur mycket du producerar i en app i mobilen eller via en onlineportal i din dator. Du får inloggningsuppgifter av installatören i samband med din installation. Har du beställt en smartmätare till din anläggning kan du även följa din försäljning och förbrukning.
Ditt nuvarande elbolag har skyldighet att ta emot din överskottsel och betala dig en skälig ersättning för produktionen, men för att få så bra ersättning som möjligt kan du själv jämföra vad elhandelsföretagen erbjuder och teckna ett avtal för försäljning.
Du kan begära skattereduktion med 60 öre/kWh för den solel du säljer tillbaka till elnätet. Du ansöker om reduktionen i din inkomstdeklaration.